Nog altijd worden octrooi- en merkhouders lastig gevallen met spookfacturen. De facturen lijken echt en komen erg overeen met die van de officiële instanties. Zoals bijvoorbeeld het WIPO (World Intellectual Property Organization), het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom of de Kamer van Koophandel. Graag waarschuwen wij u voor deze misleidende facturen.
Zowel het handelsregister bij de Kamer van Koophandel als de octrooi- en merkenregisters zijn openbaar. Uit deze registers halen de aanbieders van misleidende facturen eenvoudig uw gegevens om u zo een misleidende factuur toe te sturen. Een aantal bedrijven hebben hier hun dagelijks werk van gemaakt. Zij versturen op regelmatige basis facturen, die noodzakelijk lijken voor de registratie of verlening van uw recht, maar in feite spookfacturen zijn.
In de loop der jaren zijn er in enkele gevallen malafide bedrijven door de mand gevallen en is een verdachte strafrechtelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden voor oplichting en schending auteursrecht van de Kamer van Koophandel. Deze verdachte had samen met anderen 385.000 brieven met acceptgirokaarten naar ondernemers verstuurd met mededeling “Bijdrage kvkhandelsregister.nl”. Deze brieven vertoonden frappante gelijkenis met de jaarlijks door de Kamer van Koophandel verstuurde nota’s (ECLI:NL:GHARL:2017:2702). Ook in Zweden en België hebben soortgelijk veroordelingen plaatsgevonden.
Zorg ervoor dat u altijd uw factuur controleert voordat u deze voldoet. Dergelijke misleidende facturen gaan niet altijd over uw inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Het kan ook over uw merk of octrooi indiening gaan, of bijvoorbeeld of de verlenging van uw geregistreerde merk of octrooi. Enkele van onze klanten ontvangen ook regelmatig aanbiedingen per e-mail over het registreren van hun domeinnamen in het buitenland. Met een waarschuwing dat als u niet registreert, iemand anders uw domeinnaam of zelfs uw merk zal registreren in dat land.
Het is daarom van belang kritisch te zijn in het controleren van uw facturen. Kijk hierbij goed waar de brief vandaan komt, wat is het adres van de afzender. Vaak kunt u hieruit afleiden dat de brief in werkelijkheid niet afkomstig is van de officiële instantie in kwestie. Voorbeelden van misleidende facturen treft u hier aan.
In alle gevallen van twijfel adviseren wij om contact op te nemen met een van onze gemachtigden.
Belangrijkste punten om hieruit mee te nemen:
Twijfelt u aan de echtheid van een factuur? Neem contact op met een van onze gemachtigden. Wij helpen u hier graag bij.
Foto door Luis del Río via Pexels.