Intellectueel Eigendom, Merken

De vier belangrijkste drogredenen om je merk niet te registreren

Maaike Witteman

Maaike Witteman

m.witteman@lioc.nl

Er zijn een paar veel voorkomende drogredenen die ik vaak hoor van ondernemers wanneer ze besluiten hun merk niet te registreren. In een reeks van 4 blogs bespreek ik de meest voorkomende en leg ik je uit waarom deze redenen een misverstand zijn en waarom het (alsnog) verstandig is om je naam wel als merk te registreren.

Ik hoef mijn merk niet te registreren, want mijn handelsnaam is al geregistreerd bij de Kamer van Koophandel

Wat is het verschil tussen een handelsnaam en een merk?

Een handelsnaam is de naam die je gebruikt voor je bedrijf. Dit is de naam waaronder je als ondernemer bekend bent. Je moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel om je bedrijf officieel te registreren, zodat je bijvoorbeeld een btw-nummer krijgt en je belastingzaken geregeld kunnen worden. Hierbij geef je ook een naam op. Dit hoeft niet per se ook jouw (handels)naam te zijn die je gebruikt in het economische verkeer.

Registratie bij de Kamer van Koophandel betekent echter niet dat er automatisch exclusieve rechten ontstaan op de naam die je bij de Kamer van Koophandel opgeeft. Handelsnaamrechten ontstaan door gebruik in het economisch verkeer van die naam en niet door registratie van die naam in het Handelsregister.

De bescherming van een handelsnaam is voornamelijk gericht op het voorkomen van verwarring met andere bedrijven die dezelfde of een verwarrende naam gebruiken in hetzelfde werkgebied en ook nog eens in dezelfde regio. Handelsnaamrechten gelden dus niet automatisch op nationale of internationale schaal. Daarnaast geldt dat derden in andere regio’s dezelfde naam kunnen gebruiken zonder dat dit per definitie wordt beschouwd als een inbreuk op jouw handelsnaamrechten.

Een merk daarentegen is een woord, logo, combinatie hiervan of een ander teken die jouw producten of diensten identificeren en onderscheiden van die van anderen. Het doel van merkregistratie is om jouw onderscheidingsteken (merk) exclusief te maken, zodat derden niet hetzelfde merk of een overeenstemmend merk kunnen gebruiken voor soortgelijke producten of diensten.

Ook anders dan bij de handelsnaam ontstaan merkrechten in de meeste gevallen uitsluitend door registratie en dus niet door gebruik. Registratie van het merk bij het Benelux Bureau geldt direct voor de gehele Benelux en is dus niet regio gebonden. De eerste 5 jaar na registratie is gebruik van het merk ook niet noodzakelijk om het merk met succes in te kunnen roepen.

Vaak is de bescherming die een merkregistratie geeft ruimer dan die van een handelsnaam. De indieningsvereisten voor een merk zijn dan ook anders. In een eerdere blog zijn we al eens ingegaan op de indieningsvereisten voor merkbescherming.

Risico van het enkel registreren van een Handelsnaam en het niet registreren van een merk

Als je als ondernemer enkel vertrouwt op je handelsnaam kan dit zeer nadelige gevolgen hebben. Zelfs als jouw handelsnaam ouder is dan het geregistreerde merk van een ander kan je hier vaak niet tegen optreden. Een handelsnaam biedt geen bescherming tegen merkgebruik van anderen. Sterker nog soms kan er op basis van een jonger merk worden opgetreden tegen een oudere handelsnaam. (Langdurig) gebruik ban een handelsnaam is dan ook geen garantie dat je je naam kan blijven gebruiken.

Kortom

Hoewel het registreren van je handelsnaam bij de Kamer van Koophandel een belangrijke stap is in het opstarten van je bedrijf, biedt het je geen bescherming op het gebied van merkgebruik. Wil je je naam daadwerkelijk beschermen tegen merkinbreuk en zorgen dat je exclusieve rechten hebt (en houdt) op jouw naam of logo? Dan is het belangrijk om je naam of logo als merk te registreren.

  • Registratie bij de KVK biedt je geen bescherming op je naam
  • Alleen een merkregistratie geeft je exclusieve rechten op je naam

Heb je vragen of zoek je hulp bij het registeren van jouw merk? Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies. Je kunt ons bereiken op 040-3032148, via e-mail op info@lioc.nl of stuur ons hier een bericht.

Foto door Hein Gijsbers