Intellectueel Eigendom, Octrooien

Kun je patent krijgen op software?

Arie van der Krans

Arie van der Krans

a.vanderkrans@lioc.nl

Dit is een veelgehoorde vraag. Vaak hoor je dan dat het antwoord nee is; software kun je niet beschermen met een patent. Het klopt in zoverre dat software bestaat uit geschreven code en dus simpelweg tekst is. Tekst is niet te patenteren door het ontbreken van een technisch effect. Toch zijn technische toepassingen van software in apparatuur of een systeem vaak wel patenteerbaar. Hoe zit dat dan?

Technische toepassing

Toepassing van software voor het gebruik en de besturing van allerlei apparatuur is niet meer weg te denken in de hedendaagse maatschappij. Denk aan de gezichtsherkenningssoftware op je telefoon of de navigatie in je auto.

Dergelijke software wordt geschreven in een programmeertaal en bestaat strikt genomen uit regels tekst. Op tekst is de auteurswet van toepassing; die tekst kun je niet beschermen met een patent. Op computerprogramma’s is dan ook de auteurswet van toepassing, net als bij een boek of een artikel.

Toch is daarmee de kous niet af. Er zijn technische toepassingen van software in apparatuur of een systeem die vaak wel patenteerbaar zijn. Er zijn categorieën octrooiaanvragen waarin software een cruciale rol speelt. De aantallen van dit soort aanvragen vertonen al vanaf het einde van de 20e eeuw een sterke stijging.

In essentie zorgt software ervoor, als deze wordt uitgevoerd in een processor, dat de schakeling waarin de processor is opgenomen bepaalde eigenschappen vertoont. Een processor is een verzamelnaam voor een computerchip die in staat is om de instructies, die besloten liggen in de software, te vertalen naar fysieke veranderingen van signalen in de eerder genoemde schakeling.

Zo kan een instructie ervoor zorgen dat een inkomend signaal wordt gemeten en bemonsterd waardoor een signaalwaarde bewerkbaar beschikbaar komt. Met deze signaalwaarde kan met een andere instructie ervoor worden gezorgd dat een uitgangssignaal volgens een in de software vastgelegd algoritme door de processor wordt aangestuurd. Mits die aansturing op een nieuwe en vindingrijke wijze plaatsvindt, kan daarvoor weldegelijk een patent worden verkregen.

Een voorbeeld van software met een technische toepassing, en dus vatbaar voor patent, is het verwerken van TV-signalen die gecodeerd via het glasvezelnet ons huis binnenkomen. Met behulp van een processor in ons TV-modem worden de signalen ingelezen en vervolgens door een algoritme in de ingebouwde software gedecodeerd. Deze worden vertaald naar signalen voor de HDMI-verbinding van het TV-modem naar de TV. Daarmee is het mogelijk geworden om gedigitaliseerde TV-beelden op afstand te ontvangen en weer te geven op een TV-scherm in onze huiskamer.

In het kort

  • Software is in principe niet patenteerbaar omdat het tekst is en daarop is de auteurswet van toepassing
  • Technische toepassingen van software kunnen wel beschermd worden met een patent, vooral als die nieuw en vindingrijk zijn.

Bij twijfel raden we je altijd aan om vrijblijvend contact op te nemen met een octrooigemachtigde. Een octrooigemachtigde kan in een eerste gesprek kosteloos bepalen of je idee in aanmerking kan komen voor octrooibescherming. Neem gerust contact op voor een persoonlijk advies. Je kunt ons bereiken op 040-3032148, via e-mail op info@lioc.nl of stuur ons hier een bericht.

Foto door Hein Gijsbers