Intellectueel Eigendom, Merken

Merk in de Benelux: van aanvraag tot registratie

Maaike Witteman

Maaike Witteman

m.witteman@lioc.nl

Je hebt vooronderzoek gedaan en bent zeker van je gekozen merknaam. Nu is het tijd om je merk te gaan beschermen met een merkdepot in de Benelux, oftewel een merkaanvraag.

Als ondernemer is het beschermen van je merk essentieel in een competitieve markt. In de Benelux, bestaande uit België, Nederland en Luxemburg, zijn er verschillende stappen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat je merk beschermd is tegen inbreuk en namaak. In een aantal blogs bespreek ik wat voor jou als ondernemer de belangrijkste aspecten zijn van merkbescherming in de Benelux. Deze keer een duik in de procedure van een Benelux merkaanvraag.

Benelux merkaanvrage indienen

Een aanvrage voor een Benelux merkregistratie, ook wel Benelux merkdepot genoemd, dien je in bij het Benelux Bureau voor Intellectuele Eigendom (BBIE). De aanvrage moet online worden gedaan via de website. Het is niet verplicht om de aanvrage door een merkengemachtigde te laten indienen. Wij raden wel aan om je van te voren goed te laten informeren en adviseren door een merkengemachtigde, met name voor het opstellen van je classificatie om zo onnodige bezwaren te voorkomen.

Dit heb je in ieder geval nodig voordat je gaat indienen (lees hierover ook onze blog over de 3 ingrediënten van een merkaanvrage):

Na het indienen van je aanvraag gaat het BBIE eerst onderzoeken of de aanvrage aan alle formele vereisten voldoet. Gedurende dit deel van de procedure bekijkt het BBIE ook of de classificatie volledig in orde is. Soms zal het Bureau je verzoeken om de gekozen bewoording aan te passen of te verduidelijken. Belangrijk om te weten is dat in dit stadium de classificatie wel kan worden beperkt, maar niet kan worden uitgebreid.

Na check en akkoord van de formele vereisten (waaronder de check van classificatie) volgt de publicatie van de merkaanvrage. Bij de publicatie van het merk gaat de oppositie termijn lopen. In de Benelux is dit een periode van twee maanden waarbinnen houders van oudere merken bezwaar kunnen maken tegen de ingediende aanvrage. Het Bureau zal gedurende de oppositietermijn ook controleren of het voorgestelde merk voldoende onderscheidend vermogen bezit en niet beschrijvend is voor de aangevraagde producten of diensten.

“Merk: van aanvraag tot registratie”, bron BBIE https://www.boip.int/nl/ondernemers/merken/merk-van-aanvraag-tot-registratie

Registratie van het Benelux merk

Indien er geen oppositie wordt ingediend en het merk niet wordt geweigerd, wordt je merk geregistreerd. Je merk is nu beschermd en je bent de houder geworden van de exclusieve rechten op het gebruik van het merk, voor de opgegeven producten of diensten, binnen de Benelux. Vanaf de registratie mag je ook het ®symbool gebruiken bij je merknaam. Over de nut en de noodzaak van gebruik van het ® symbool later meer.

Indien de hele procedure soepel verloopt duurt het ongeveer drie maanden van aanvraag tot registratie. Als er echter bezwaren komen van het Bureau of van derden duurt de procedure aanzienlijk langer. Het kan zelfs zo zijn dat het aangevraagde merk helemaal niet zal worden ingeschreven. Afhankelijk van de reden voor het niet inschrijven is het soms ook aan te raden de naam niet te gebruiken.

Omdat het proces voor merkregistratie bij Benelux Bureau enige tijd kan duren, is het verstandig om tijdig te beginnen met de aanvraagprocedure en niet te wachten tot vlak voor lancering van de nieuwe merknaam met de aanvrage.

Kortom

  • Na publicatie van je Benelux merkaanvraag kunnen merkhouders van oudere rechten binnen 2 maanden bezwaar maken
  • Pas na registratie van je merk door het Benelux-Bureau mag je het ®symbool gebruiken
  • De duur van de Benelux procedure is minstens 3 maanden, houd hier rekening mee bij de lancering van je merknaam

Heb je vragen of zoek je hulp bij het registreren van jouw merk binnen de Benelux? Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies. Je kunt ons bereiken op 040-3032148, via e-mail op info@lioc.nl of stuur ons hier een bericht.

Foto door Hein Gijsbers